Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς
Την κινηματογραφική περίοδο 1955-56 παρουσιάσθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες των Αθηνών το ίδιο έργο, σε τρεις διαφορετικές εκδοχές και βεβαίως με άλλους πρωταγωνιστές. Ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο. Αποκαλύπτει σαφώς την αγάπη με την οποία περιέβαλε το ελληνικό κοινό το έργο αυτό. Ακόμη περισσότερο όμως αποκαλύπτει τον σφοδρό ανταγωνισμό που είχε αναπτυχθεί μεταξύ των ελληνικών εταιριών παραγωγής, οι οποίες μετά από μια ολιγόχρονη περίοδο ανάπτυξης έκαναν τα πρώτα δειλά βήματά τους στα διεθνή φεστιβάλ και τις ξένες αγορές.
Τα προϊόντα εκείνου του ανταγωνισμού, ο οποίος ήταν πολλές φορές εξοντωτικός, απολαμβάνουμε μέχρι τις ημέρες μας, με τις επανειλημμένες προβολές των ταινιών στους τηλεοπτικούς μας δέκτες. Το δραματικό ειδύλλιο «Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας», βουκολικό δράμα όπως το αποκαλούν λόγω της παρουσίας της φουστανέλας, γράφτηκε από τον περίφημο Αθηναίο Δημήτριο Κορομηλά (1850-1898). Εμπνευσμένο από ένα ποίημα του Ηπειρώτη ποιητή Γ. Ζαλοκώστα -από το 1891 και μετά- ανέβαινε συχνά πυκνά σε θεατρικές σκηνές από την Κωνσταντινούπολη μέχρι τη Ρουμανία και από την Αθήνα μέχρι την Αίγυπτο.
Για πρώτη φορά εμφανίστηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1932 από την Ολύμπια Φιλμ του Παναγιώτη Δαδήρα και υπήρξε η ταινία που καταγράφεται ιστορικά ως η πρώτη ομιλούσα του ελληνικού κινηματογράφου που γυρίστηκε στην Ελλάδα. Πρωταγωνιστές οι Σοφία Δαμόγλου (Ντοριβάλ), Δημήτρης Τσακίρης, Νίνα Αφεντάκη, Μάνος Κατράκης, Μερόπη Ροζάν κ.ά. Η ταινία ντουμπλαρίστηκε σε στούντιο του Βερολίνου αλλά η επιτυχία της υπήρξε μοναδική και αξεπέραστη. Προβλήθηκε επί τέσσερις εβδομάδες στον κινηματογράφο Σπλέντιτ και την πρώτη Κυριακή την είδαν 7.000 θεατές με αποτέλεσμα να προκύψει κυκλοφοριακό ζήτημα στην οδό Σταδίου!
Είκοσι τρία χρόνια αργότερα, το 1955, ο Παναγιώτης Δαδήρας θα επανέλθει για να γυρίσει το ίδιο έργο, αυτή τη φορά με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τους Ανδρέα Ζησιμάτο, Θάνο Κωτσόπουλο, Αθανασία Μουστάκα, Χρήστο Ευθυμίου, Κώστα Χατζηχρήστο, τον πρωτοεμφανιζόμενο Σπύρο Καλογήρου κ.ά. Αλλά αυτή τη φορά υπήρχε και ανταγωνισμός. Την ίδια απόφαση, δηλαδή να γυρίσει ταινία τον Αγαπητικό της βοσκοπούλας είχε πάρει και η Φίνος Φιλμ, με πρωταγωνιστές την πρωτοεμφανιζόμενη Χριστίνα Σύλβα (Πουλοπούλου), τον Γιώργο Φούντα, τον Κώστα Κακαβά, την Αλέκα Κατσέλη, τον Παντελή Ζερβό, τη Γεωργία Βασιλειάδου κ.ά.
Οπωσδήποτε το γεγονός ότι οι δύο εταιρείες αποφάσισαν να κάνουν την πρεμιέρα της ταινίας τους την ίδια ημέρα (10 Οκτωβρίου 1955) υπήρξε γεγονός ιδιαίτερο για τους φίλους του κινηματογράφου των Αθηνών. Η έκδοση της Ολύμπια φιλμ, δηλαδή του Παναγιώτη Δαδήρα θα κόψει 57.514 εισιτήρια και θα καταταχθεί μεταξύ των δέκα εμπορικότερων ταινιών του 1955. Αλλά στη δεκάδα, με μία θέση διαφορά, θα καταταχθεί και ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας της Φίνος Φιλμ που έκοψε περίπου 20.000 εισιτήρια λιγότερα (38.984).
Όπως ήταν φυσικό η τρίτη εκδοχή του Αγαπητικού της Βοσκοπούλας που ακολούθησε την ίδια κινηματογραφική περίοδο (1955-’56), αλλά έγχρωμη αυτή τη φορά, υπήρξε επίσης σημαντικό γεγονός. Η παραγωγός εταιρεία Γιάννης Δριμαρόπουλος & Σία έσπευδε να διαφημίσει πως «Παρουσιάζει την πρώτην έχρωμον Ελληνικήν ταινίαν» με πρωταγωνιστές τη Στέλλα Γεωργιάδη, γνωστή τότε από τις ραδιοφωνικές εκπομπές της ως Νίνα, τον Χριστόφορο Νέζερ, τον Ανδρέα Φιλιππίδη, την Καίτη Λαμπροπούλου, τον πρωτοεμφανιζόμενο στον κινηματογράφο Δημήτρη Παπαμιχαήλ κ.ά. Κατά μάλλον περίεργο τρόπο η έγχρωμη εκδοχή του Αγαπητικού της Βοσκοπούλας δεν ενθουσίασε το κοινό όπως αναμενόταν. Κατατάχθηκε έκτη μεταξύ των δέκα πιο εμπορικών ταινιών του 1956, αλλά με 48.086 εισιτήρια, δηλαδή λιγότερα από την εκδοχή του Δαδήρα και περισσότερα από την εκδοχή του Φίνου.