Μάρω Βουγιούκα – Βασίλης Μεγαρίδης
Ο Δήμος Αλίμου είναι ένα από τα νότια παραλιακά προάστεια της Αθήνας και περιβάλλεται από το Παλαιό Φάληρο, τον Άγιο Δημητριο, την Αργυρούπολη, την Ηλιούπολη, το Ελληνικό και τη θάλασσα. Στην περιοχή του βρισκόταν κατά την αρχαιότητα ο αττικός Δήμος Αλιμούς (από όπου και το όνομα του σημερινού Δήμου), ο οποίος όφειλε την ονομασία του στο φυτό άλιμος (πιθανόν η σημερινή αρμυρήθρα, καλαμάκι) που φύτρωνε σε αφθονία εκεί.
Στην περιοχή του Δήμου Αλιμούντος βρισκόταν και η Κωλιάς Άκρα, όπου ο σημερινός Άγιος Κοσμάς. Στον χώρο αυτό, ανάμεσα στο Παλαιό Φάληρο και τη Γλυφάδα, άρχισε να αναπτύσσεται στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, ο οικισμός Καλαμάκι ο οποίος αρχικά ανήκε στην Κοινότητα Αγίου Δημητρίου (Μπραχαμίου) και είχε το 1928 γύρω στους 700 κατοίκους.
Την εποχή περίπου αυτή, και συγκεκριμένα το 1927, αποσπάστηκε από τον Άγιο Δημήτριο ως Κοινότητα Καλαμακίου και άρχισε να αναπτύσσεται οικιστικά και πληθυσμιακά με ταχύ ρυθμό. Το Καλαμάκι είχε ήδη 3.000 περίπου κατοίκους το 1951 και έφθασε τους 8.000 περίπου σε μία δεκαετία (1961). Επακολουθεί το 1968 η συγχώνευση της Κοινότητας Καλαμακίου με την Κοινότητα Ελληνικού και σχηματίζεται ο μεγάλος Δήμος Αλίμου με 27.000 περίπου κατοίκους το 1971.
Από τον Δήμο όμως αυτό αποσπάται και πάλι το 1976 το Ελληνικό και ο πληθυσμός του παραμένοντος Δήμου Αλίμου μειώνεται στις 18.000. Στο μεταξύ όμως έχουν αναπτυχθεί στην περιφέρεια του Δήμου νέες οικιστικές μονάδες, κυρίως από επαγελματικούς συνεταιρισμούς (εφοριακών, εκτελωνιστών κ.ά.) που δίνουν νέα ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία του.
Ο Δήμος Αλίμου έχει 346 οδούς και 9 πλατείες που κατανέμονται στις περιοχές – συνοικίες Καλαμάκι, Άνω Καλαμάκι, Αναπήρων, Κεφαλλήνων, Εκτελωνιστών, Εφοριακών, Κυθηρίων (Πανί), Αμπελάκια και Τράχωνες (τμήμα). Στο Καλαμάκι βρίσκεται το μεγάλο Συμμαχικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο (στη λεωφόρο Ποσειδώνος, λίγο μετά τα όρια με το Παλαιό Φάληρο, που ορίζονται από το ρέμα της Πικροδάφνης), η μαρίνα Αλίμου για σκάφη και θαλαμηγούς, και άλλες τουριστικές κλπ. εγκαταστάσεις.
Μεγάλες οδικές αρτηρίες του Δήμου είναι η λεωφόρος Ελευθερίας (συνέχεια της Λεωφόρου Αμφιθέας), η λεωφόρος Καλαμακίου, η οδός Ιωνίας και η λεωφόρος Αλίμου. Αμέσως μετά το όριο του Δήμου Αλίμου με το Δήμο Ελληνικού αρχίζει η έκταση του πρώην Κεντρικού Αερολιμένα Αθηνών (Αεροδρόμιο Ελληνικού).