Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 91 ετών, η Αμαλία Μεγαπάνου (1929-2020)[1], η γυναίκα που εκπροσώπησε την ποιότητα και την αξιοπρέπεια, και διήνυσε μακρά και παραγωγική πορεία. Ήταν γεννημένη στην Αθήνα, θυγατέρα του Αναστάσιου, αδελφού του πολιτικού Παναγιώτη Κανελλόπουλου και της Βικτωρίας (αργότερα Παπανικολάου). Το 1951 παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή[2].
Αρχοντική στην όψη και τη συμπεριφορά, υπήρξε πάντοτε διακριτική και δεν έδωσε δικαιώματα για σχόλια όχι μόνον όσο ήταν πρώτη Κυρία, αλλά καθ΄ όλη τη διάρκεια του βίου της. Ωστόσο ήταν από τις γυναίκες που δεν περνούσαν απαρατήρητες και σπάνιες ήταν οι περιπτώσεις, μόνον όταν επιβαλλόταν, που απευθυνόταν στον Τύπο.
«Είναι η πλέον ωραία σύζυγος Πρωθυπουργού της Ευρώπης», ισχυριζόταν η γαλλόφωνη Αιγυπτιακή «Ζουρνάλ» το 1957, όταν το ζεύγος Καραμανλή πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Κάϊρο[3]. «Είναι πιθανώς η ωραιότερη σύζυγος πρωθυπουργού στον κόσμο», αντέτεινε η λονδρέζικη «Ντέιλι Εξπρές», όταν το πρωθυπουργικό ζεύγος επισκεπτόταν τη βρετανική πρωτεύουσα, τον Φεβρουάριο 1961. Πρόκειται για την επίσκεψη με το πλούσιο και γνωστό παρασκήνιο[4].
Ο Τύπος ασχολείτο με τις διαμαρτυρίες που πραγματοποιούσε στους δρόμους του Λονδίνου η Μπέττυ Μπάρλετ-Αμπατιέλου. Η Αμπατιέλου, διεκδικούσε την απελευθέρωση του συζύγου της που κρατείτο στις Φυλακές Αιγίνης, καθώς και τον τρόπο που η αγγλική αστυνομία κατέστρεφε τα πανό και διέλυε τους διαδηλωτές[5].
Η «Ντέιλι Εξπρές» αφού δημοσίευσε φωτογραφία της Αμαλίας, παρέθετε περισσότερα στοιχεία για το παρουσιαστικό της. Τόνιζε ότι ήταν «συνεσταλμένη, γοητευτική και φιλήσυχος απόγονος ισχυράς και πλουσίας οικογενείας Ελλήνων πολιτικών» και συμπλήρωνε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν «υιός πτωχού διδασκάλου απομεμακρυσμένης περιοχής της Μακεδονίας και τον υπανδρεύθη προ εννέα ετών»[6].
Όσο για τον ρόλο της δίπλα στον επιφανή Έλληνα σημείωνε πως «λαμβάνει μέγα μέρος εις την εργασίαν του 52ετούς συζύγου της, όταν πρόκειται να πραγματοποιηθούν συναντήσεις μετά σημαινόντων προσώπων». Έσπευδε δε, ο συντάκτης να συμπεράνει πως η νεαρά σύζυγος του Έλληνα Πρωθυπουργού θα σημείωνε μεγάλη κοινωνική επιτυχία στους διπλωματικούς κύκλους του Λονδίνου τις επόμενες ημέρες[7].
«Πως αισθάνεσθε όταν σας αποκαλούν «Ζακλίν της Ελλάδος»;», τη ρώτησαν οι Αμερικανίδες δημοσιογράφοι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε όταν με τον σύζυγό της επισκέφτηκαν την Ουάσιγκτον, τον Απρίλιο 1961, και τη συνέκριναν με την επίσης πανέμορφη σύζυγο του Αμερικανού προέδρου. Η Ελληνίδα αρκέστηκε να απαντήσει: «Το θεωρώ πολύ κολακευτικό»[8].
Με τη σύζυγο του Αμερικανού προέδρου, τη Τζάκι Κένεντι (Ζακλίν Λι Μπουβιέ), με την οποία ήταν συνομήλικες αφού αμφότερες είχαν γεννηθεί το 1929, συζήτησαν για Τέχνη και Πολιτισμό. «Δεν ανακατεύομαι στην πολιτική διότι ο σύζυγός μου κάνει πολύ καλά τη δουλειά του», δήλωσε η Αμαλία απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ενώ εκμυστηρεύθηκε ότι εμπιστευόταν τους ράφτες των Αθηνών για τα φορέματά της. Όταν δε ρωτήθηκε να πει τη γνώμη της για τον Αμερικανό Πρόεδρο απάντησε ότι αν ήταν Αμερικανίδα, θα τον ψήφιζε οπωσδήποτε![9]
Η σύγκριση με την Τζάκι
Το ίδιο καλοκαίρι (1961) η Ζακλίν Κένεντι επισκέφθηκε επί ένα οκταήμερο τη χώρα μας. Πηγαίνοντας να παρακολουθήσει παράσταση στο Ηρώδειο, την υποδέχτηκε ομάδα νέων φωνάζοντας ρυθμικά: «We like Jackie»![10]
Η Αμαλία ακολούθησε τον Κ. Καραμανλή στην αυτοεξορία του στο Παρίσι και χώρισαν το 1971. Το διαζύγιο εκδόθηκε «κοινή υπαιτιότητι» από το Πρωτοδικείο Αθηνών τον Μάϊο 1971 και στάλθηκε από τους δικηγόρους του ζευγαριού (Δημ. Μακρή – Γεώργ. Οικονομόπουλο) στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών[11]. Παντρεύτηκε τον μαιευτήρα Επαμεινώνδα Μεγαπάνο και ως Αμαλία Μεγαπάνου υπογράφει το πλούσιο συγγραφικό της έργο[12].
Ιδιαίτερη είναι η προσφορά της στη λαϊκή παράδοση και μνημειώδες το έργο της «Σχέδια από ελληνικά κεντήματα», ένα Λεύκωμα που εκδόθηκε από το «Μουσείο Μπενάκη»[13] (1981).