Η Πλατεία Αγίας Παρασκευής του ομώνυμου Δήμου

 Μάρω Βουγιούκα – Βασίλης Μεγαρίδης

Η πλατεία, όπως και ολόκληρο το προάστειο, πήρε το όνομά της από την εκκλησία της πολιούχου του Αγίας Παρασκευής, που βρίσκεται σ’ αυτή. Το 1850 εννέα χαλανδριώτες αγόρασαν μία έρημη έκταση στην περιοχή του σημερινού προαστείου, στην οποία υπήρχε και το εξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, μία μικρή εκκλησία, η οποία συγκέντρωνε κάθε χρόνο, στις 26 Ιουλίου, ημέρα του πανηγυριιού της Αγίας, πολλούς προσκυνητές από όλη την Αττική. Με την πάροδο του χρόνου το εξωκκλήσι έγινε παράρτημα (παρεκκλήσιο) του ναού του Αγίου Νικολάου Χαλανδρίου.

Το 1933, όταν πια είχε ανδρωθεί ο οικισμός της Αγίας Παρασκευής, αποφασίστηκε η ανέγερση νέου μεγάλου ναού και ιδρύθηκε από έγκριτους κατοίκους του, με την πνευματική καθοδήγηση του από το 1923 εφημερίου π. Κωνσταντίνου Ζυμαράκη, ο σύλλογος ανεγέρσεως του Ιερού Ναού. Η θεμελίωση έγινε τον Οκτώβριο του 1934, το Σεπτέμβριο του 1935 περατώθηκε η κύρια φάση της ανεγέρσεως και στις 27 Σεπτεμβρίου 1936 έγιναν τα εγκαίνια του νέου ναού από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Παπαδόπουλο.

Το παλαιό ναΰδριο κατεδαφίστηκε το 1937, εκτός από το χώρο της Αγίας Τράπεζας που διατηρήθηκε. Πρώτος εφημέριος της καινούργιας εκκλησίας έγινε ο π. Κωνσταντίνος Ζυμαράκης. Τα σχέδια του νέου Ναού έγιναν χωρίς αμοιβή από τον πολιτικό μηχανικό Ιωάννη Παπαδάκη και η αγιογράφηση, μίγμα βυζαντινής και δυτικής τεχνοτροπίας, έγινε από τους αγιογράφους Κ. Καλόθετο, Στ. Ασμάνη και Ζ. Γραικό. Οι εργασίες στο ναό περατώθηκαν το 1950.

Στην Πλατεία Αγίας Παρασκευής βρίσκεται το Ηρώο του προαστείου, δομικό σύμπλεγμα με γεωμετρική τεχνοτροπία και την επιγραφή:

ΧΑΙΡΕ Ω ΧΑΙΡΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Σε χωριστό βάθρο έχει χαραχθεί ένα τετράστιχο του Λορέντζου Μαβίλη.

Στην Πλατεία βρίσκεται επίσης μία εντοιχισμένη χάλκινη ανάγλυφη παράσταση, αναμνηστική για την αδελφοποίηση της Αγίας Παρασκευής με τη γαλλική πόλη Saint Brieuc της Βρεττάνης.

Η πλατεία βρίσκεται στη λεωφόρο Μεσογείων, ανάμεσα στις οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου και Ιερέως Κ. Ζυμαράκη (προέκταση της οδού Αγίου Ιωάννου). Στη διάρκεια της Δικτατορίας 1967-74 είχε πάρει το όνομα Πλατεία 21ης Απριλίου και ακόμα παλαιότερα, μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και για ένα διάστημα, το όνομα του Φραγκλίνου Ρούσβελτ, προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και ενός από τους Τρεις «Μεγάλους» του Πολέμου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ του Δήμου Αγίας Παρασκευής

Δήμος Αγίας Παρασκευής

Μεταβείτε στο άρθρο: Τα ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ του Δήμου Αγίας Παρασκευής