Η ιστορία ολόκληρης θεατρικής γενιάς σε αναμνηστική φωτογραφία

Η Γεωργιάδου Βασιλειάδου ήταν πανέμορφη τριαντάρα!

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Την περίοδο της Σαρακοστής του 1927, όπως κάθε χρόνο, γίνονταν πολλές θεατρικές ζυμώσεις. Η 40χρονη Μαρίκα Κοτοπούλη βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας της και προγραμματίζει ένα πλούσιο πρόγραμμα. Στις αρχές Μαρτίου βρισκόταν ήδη στη Θεσσαλονίκη και από εκεί πέρασε από τον Βόλο για να φτάσει στη Λάρισα. Επέστρεψε στον Βόλο για δεκαπέντε παραστάσεις και έπειτα μετακινήθηκε στη Σύρο για να συνεχίσει στην Κύπρο! Βρέθηκε εκεί για να δώσει σειρά είκοσι παραστάσεων, παίζοντας τα ωραιότερα και πιο δυνατά έργα της ξένης και ελληνικής θεατρικής παραγωγής.

Στη Λευκωσία, όπου βρέθηκε ο θίασος της Μαρίκας Κοτοπούλη, εκείνον τον Μάρτιο, θα φωτογραφηθεί παραδίδοντας στην αιωνιότητα ένα θαυμάσιο όσο και πολύτιμο τεκμήριο. Τεκμήριο, το οποίο παρά το γεγονός ότι έχει δει το φως της δημοσιότητας, δεν έχει σχολιαστεί αναλόγως με τη σημαντικότητά του. Μας επιτρέπει να γνωρίσουμε μεγάλους πρωταγωνιστές και την εικόνα τους τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Είναι συγκεντρωμένες εξαίρετες προσωπικότητες της ελληνικής σκηνής που διαδραμάτιζαν ή επρόκειτο να διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο στις θεατρικές και εν γένει καλλιτεχνικές εξελίξεις της χώρας μας. Ταυτοχρόνως γνωρίζουμε ανθρώπους του θεάτρου των οποίων η εικόνα δεν είναι γνωστή από άλλες πηγές.

Στην πρώτη σειρά, από αριστερά προς τα δεξιά, βλέπουμε την Πόπη Χλούβερη που ήταν ανεψιά της Μαρίκας Κοτοπούλη, κόρη της αδελφής της Αντιόπης Πιτσιρίλο. Είναι η μοναδική σωζόμενη φωτογραφία της. Δίπλα της η άτυχη ηθοποιός Πόπη Μ. Χατζηπαναγιώτου,  η οποία έφυγε νωρίς από τη ζωή. Τον Αύγουστο 1942 επέστρεφε από το Λεωνίδιο με καΐκι το οποίο ναυάγησε αλλά κατόρθωσε να φτάσει στην ξηρά. Η ηθοποιός όμως επιβιβάστηκε σε άλλη λέμβο προκειμένου να πάει στο βυθιζόμενο ιστιοφόρο και να σώσει τα πράγματά της. Μόλις όμως η βάρκα έφτασε κοντά στο καΐκι, αυτό βυθίστηκε παρασύροντας στη δίνη και τη βάρκα. Οπότε η Χατζηπαναγιώτου που δεν γνώριζε κολύμπι βρήκε τραγικό θάνατο.

Δίπλα στη Χατζηπαναγιώτου διακρίνεται η γνωστή Σμαράγδα (Σμάρω) Μπόλα που δεν είναι άλλη από τη σύζυγο του Αιμίλιου Βεάκη, η οποία καταγόταν από την Κεφαλονιά. Στη συνέχεια η Μαρίκα Κοτοπούλη, η Νίτσα Λάσκαρη και αργότερα Βιτσώρη και Τσαγανέα και η Γεωργία Βασιλειάδου που ήταν τότε τριάντα ετών. Μία ακόμη επιβεβαίωση για τη νεανική της εικόνα, εντελώς διαφορετική από εκείνη που γνωρίσαμε οι περισσότεροι με τις ταινίες του μεταπολεμικού κινηματογράφου. Στο τέλος της πρώτης σειράς εικονίζεται ο κομψός Κώστας Παπαγεωργίου ο Αθηναίος. Ο τελευταίος εμφανίστηκε ως ηθοποιός, εργάστηκε και ως σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής και τη δεκαετία 1950, με την άνθηση του ελληνικού ραδιοφώνου, συμμετείχε σε άπειρες θεατρικές εκπομπές.

Στη μεσαία σειρά, από αριστερά προς τα δεξιά, εικονίζονται οι: Κ. Οικονομόπουλος, ηθοποιός και υποβολέας στο Εθνικό Θέατρο, ο Ευάγγελος Μαμίας που έφυγε από τη ζωή το 1943 σε ηλικία 41 ετών και ο μεγάλος πρωταγωνιστής Αιμίλιος Βεάκης. Δίπλα του ο Γεώργιος Χέλμης, σύζυγος της Μαρίκας Κοτοπούλη, έμπορος και θεατρικός επιχειρηματίας. Στη συνέχεια, με το παπιγιόν, εικονίζεται ο 29χρονος τότε Βασίλης Λογοθετίδης και πλάι του ο 27χρονος τότε Αλέξης Μινωτής που εξελίχθηκε σε κορυφαίο δραματικό ηθοποιό και σκηνοθέτη του ελληνικού θεάτρου. Τέλος διακρίνονται δύο πρόσωπα εξ εκείνων που δεν απασχολούσαν την επικαιρότητα αλλά ήταν από τους στυλοβάτες του θεάτρου. Ο μηχανικός τότε του θιάσου Κοτοπούλη Ανδρέας Τσάκωνας και ο Μύρων Ρούσσος. Ο τελευταίος εμφανίστηκε ως ηθοποιός σε πολλά έργα, αλλά εξελίχθηκε και σε έναν από τους καλύτερους υποβολείς του ελληνικού θεάτρου. Στην πάνω σειρά, από αριστερά προς τα δεξιά, εικονίζονται η Μάχη Γαβριηλίδου, ο Περικλής Γαβριηλίδης, ο Γεώργιος Βιτσώρης, πρώτος σύζυγος της Νίτσας Τσαγανέα, ο Άρης Βλαχόπουλος, και ο διευθυντής του Ταμείου Εργασίας Ηθοποιών Γεώργιος Γεωργόπουλος.

Πρώτη δημοσίευση: 25 Ιουνίου 2023, Ηλεκτρονικό Περιοδικό «Τα Αθηναϊκά»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βεάκης - Μινωτής πιάστηκαν στα χέρια μέσα σε ένα εστιατόριο

ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μεταβείτε στο άρθρο: Βεάκης – Μινωτής πιάστηκαν στα χέρια μέσα σε ένα εστιατόριο

Η ηθοποιός Σωτηρία Ιατρίδου και το πολύπλευρο ταλέντο της

ΗΘΟΠΟΙΟΙ

Μεταβείτε στο άρθρο: Η ηθοποιός Σωτηρία Ιατρίδου και το πολύπλευρο ταλέντο της

Ο «κοντόχοντρος… εραστής» της δεκαετίας 1950 Χρήστος Ευθυμίου

ΗΘΟΠΟΙΟΙ

Μεταβείτε στο άρθρο: Ο «κοντόχοντρος… εραστής» της δεκαετίας 1950 Χρήστος Ευθυμίου

Ο σεμνός ηθοποιός Δήμος Σταρένιος που μεγαλούργησε στον ρόλο του καταδότη

ΚΑΤΟΧΗ – ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ (1941-1944)

Μεταβείτε στο άρθρο: Ο σεμνός ηθοποιός Δήμος Σταρένιος που μεγαλούργησε στον ρόλο του καταδότη

H θεατροδέσποινα Άννα Συνοδινού

ΘΕΑΤΡΟ

Μεταβείτε στο άρθρο: H θεατροδέσποινα Άννα Συνοδινού