Συμπληρώνονται σήμερα 30 χρόνια από την 7η Απριλίου 1992 που έφευγε από την ζωή, σε ηλικία 55 ετών, ο Δήμαρχος Αθηναίων Αντώνης Τρίτσης. Ένας Πολίτη του Κόσμου και αθεράπευτος οραματιστής, με πλούτο ιδεών και εμπειριών, προσωπικότητα χαρισματική και πολυτάλαντη.
Γεννημένος στο Αργοστόλι της Κεφαλλονιάς το 1937, σπούδασε αρχιτεκτονική και πολεοδομία στο ΕΜΠ και μετεκπαιδεύθηκε στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόϊς των ΗΠΑ. Πρωταθλητής και βαλκανιονίκης στο δέκαθλο, διετέλεσε Καθηγητής Χωροταξίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εκλέχθηκε το 1981 και το 1985 βουλευτής Κεφαλληνίας με το ΠΑΣΟΚ και υπηρέτησε ως υπουργός Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος (1981-1984) και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (1986-1988). Στις 13 Μαΐου 1989 διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ και σχεδόν αμέσως ίδρυσε το Ελληνικό Ριζοσπαστικό Κίνημα.
Η απόφαση του Κων. Μητσοτάκη να επιλέξει τον Αντ. Τρίτση για δήμαρχο Αθηναίων ήταν επιτυχής. Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού του αγώνα ο Αντώνης Τρίτσης δήλωνε ότι «ήρθε η ώρα του Δήμου πολεοδόμου, τεχνολόγου “μάνατζερ”, επιχειρηματία, η ώρα του νέου Δήμου». Στην πραγματικότητα εκμεταλλευόταν έργα, των οποίων διεκδικούσε την πατρότητα, εξαιτίας της προηγουμένης θητείας του στο Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Κάθε έργο, που διαφήμιζε, έφερε ως κατακλείδα το σλόγκαν «Έργο Τρίτση».
Εξήγγειλε ταυτόχρονα την δημιουργία Δημοτικού Αναπτυξιακού Ταμείου, ονειρευόταν την καθιέρωση ενός κύκλου σύγχρονων Ολυμπιάδων και ανακοίνωνε την ίδρυση της νέας Ακαδημίας Πλάτωνος και του Ανοικτού Δημοτικού Πανεπιστημίου, ισότιμου με τα ΑΕΙ. Υπεραμυνόταν της ελληνικής γλώσσας, ενώ ο λόγος και οι σκέψεις του χαρακτηρίζονταν από έντονα πατριωτικά χαρακτηριστικά. Έχοντας διαμορφώσει μια ιδιαίτερη φιλοσοφία για τις σύγχρονες πόλεις, δεν πρόλαβε να αναπτύξει το έργο του και η Αθήνα αναμφίβολα έχασε έναν από τους σημαντικότερους «εραστές» της.